Villalan kyläyhdistys ry.
Anneli Makkonen
Hirvolanvaarantie 1
58350 VILLALA

VUOSIKERTOMUS 2016

Hallitus Puheenjohtaja Anneli Makkonen
Jäsenet Varajäsenet
Varapj Jarmo Rahunen Tero Karjalainen
Sihteeri Anne Koskinen
Rahastonhoitaja Virve Haajanen
Vesa Hirvonen Matti Päivinen
Kyösti Vermonen Virve Haajanen
Arja Molarius Anne Koskinen
Taru Westerhoff Kati Luukkainen
Esa Suomalainen Mirja Varonen

Hallituksen kokoukset
Kyläyhdistyksen hallitus kokoontui 16 kertaa:
14.1., 28.1., 3.3.(jatko 7.3.), 17.3., 29.3., 28.4., 12.5., 2.6., 16.6., 7.7., 28.7., 18.8., 29.8., 22.9., 20.10., 10.11.2016.
Vuosikokoukset pidettiin 17.3. ja 17.11.2016.

Tulot

Paritalon vuokrat, venekoppien vuokrat, kumppanuussopimukset, aluejohtokunnan avustukset, yhteistyökumppaneiden avustukset, tapahtumat ja kesäasukkaiden jätesäiliön avainmyyntitulot.

Menot

Paritalokiinteistö, hankkeet, työntekijä, tapahtumat, kerhot sekä kyläyhdistyksen hallinto.

Toiminta vuonna 2016

Tapahtumat

Laskiainen pidettiin la 6.2.2016 klo 10–14. Tarjolla oli hernekeittoa ja laskiaispullia. Lisäksi laavulla oli tarjolla makkaraa.

K-kauppa Molariusta vinosti vastapäätä olevaan peltoon kylvettiin kauraa ja auringonkukansiemeniä, josta syksyllä kyläläiset halutessaan sai sitoa lyhteitä.

Lasten ja nuorten puuhailta pidettiin ke 15.6.2016 klo 16–18 Villalan urheilukentällä ja sen ympäristössä. Tapahtuma oli menestys.

Juhannuskokko poltettiin Kevätösniemessä 24.6.2016. Lisäksi keitettiin kahvit ja paistettiin letut.

Perinteistä kesätapahtumaa vietettiin kyläkaupan pihassa lauantaina 16.7.2016. Kyläyhdistys tarjosi kahvit. Paikalla oli myös myyntipöytiä ja pienimuotoista ohjelmaa. Lopuksi kokoonnuttiin kyläkoulun pihaan katsomaan teatteriesitystä.

Rantakala pidettiin Kevätösniemessä lauantaina 30.7.2016. Jälkiruoaksi olivat lettukahvit.

Talkooapuna oltiin Mirjan jouluavauksessa Villalan koululla la 10.12.2016. Tarjolla oli puuroa ja myyjäiset.

Jouluruokailu oli 14.12.2016. Kyläyhdistys maksoi tarvikkeet. Työt tehtiin talkoilla.

Paritalokiinteistö

Paritalokiinteistön kummassakin asunnossa tehtiin keväällä katselmus johtuen kummassakin asunnossa huomatuista ongelmista. Katselmuksessa todettiin päätyseinissä olevien lämpövuotojen aiheuttaneen ongelmat. Seinärakenteet tutkittiin, eikä uusia ongelmia löytynyt. Tarvittavat korjaukset tehtiin ja asunnot ovat nyt hyvässä asuinkunnossa.

B 1 – huoneisto vuokrattiin Tiina ja Markku Putkoselle 16.7.2016 alkaen.

Kattoremontin suunnittelu alkoi, mutta toteutus siirrettiin tulevaisuuteen.

Kerhotoiminta

Nuorisotoimen kanssa tehtiin kumppanuussopimus lasten ja nuorten kerhotoiminnan tukemiseksi. Keväällä liikuntakerhot toimi joka tiistai (pienten) ja torstai (isojen) klo 17. Syksyllä liikuntakerhot jatkoivat perjantaisin pienten kerholla klo 17 ja isojen kerholla klo 18. Ohjaajana toimi Eveliina Vermonen.

Kylän markkinointi

Markkinoinnista on huolehtinut ajan tasalla olevat nettisivut, facebook, paikallislehtien jutut ja positiivinen tekemisen asenne.

Kevätösniemi

Kevätösniemen siivoustalkoot pidettiin 6.5.2016. Haravointia ja polttopuun tekoa.
Vesa teki ritilän ja arinan grillikatokseen.

Kevätösniemen kunnostus – hanke jatkui. Ruoppaus, kaivutyöt, hiekanajo ja tasoitustyöt saatiin tehtyä. Myös vierasvenelaituri on paikallaan. Hanke viedään loppuu kevään 2017 aikana.

Yhteistyö Kiteen kaupungin kanssa

Linnasaaren polttopuut ja niiden kuljetus järjestyi kaupungin kanssa tehdyn kumppanuussopimukseen kautta kyläyhdistyksen toimiessa toimijana.
Kumppanuussopimus liikuntatoimen kanssa tehtiin nuorten ja lasten liikuntakerho-toiminnasta. Eveliina Vermonen toimi ohjaajana.

Kumppanuussopimus nuorisotoimen kanssa tehtiin syksylle 2016. Kaupunki avusti palkkakuluissa, tarvikkeissa, tilavuokrissa yms. syksyn osalta.

Urheilukenttää kunnostettiin talkoilla purkamalla jääkiekkokaukalon laidat pois ja poistamalla heinät ja puskat. Lanauksen jälkeen levitettiin pinnalle Kiteen kaupungin lahjoittama kivituhka.

Kumppanuussopimuksella tehtiin vuokrasopimus urheilukentän viereisen laavun alueesta eli vuokrattiin kaupungilta noin 5000m2 kokoinen alue 30 vuodeksi.

Yhteistyö koulukiinteistön omistajan kanssa

Yhteistyö koulukiinteistön omistajan Mirjan kanssa on edelleen jatkunut hyvänä. Mirja on vuokrannut kyläyhdistykselle tiloja niin tapahtumiin, kerhoihin, työtiloiksi ja tavaroiden varastointiin.

Työllistäminen

Lasten ja nuorten liikuntakerhoa pitämään palkattiin Eveliina Vermonen. Kerhot – isojen ja pienten- toimivat aktiivisesti niin kevät- kuin syyskaudella.

Taltiointihankkeessa tavoitteena oli Villalan kylän ja Villalan kyläyhdistyksen historian, tarinoitten ja valokuvien kokoaminen nettisivuille kaikkien nähtäväksi. Työhön palkattiin Jyrki Hirvonen, joka aloitti maaliskuun alussa jatkaen marraskuulle.

Muuta

Kinkerit 14.2.2016 Villalan kyläkirkossa tehtiin talkoilla. Jatkossa kahvitus vuorovuosin Hummovaaran kanssa.

Osallistuttiin Vire-hankkeeseen. Hankkeen tarkoitus on tuoda maaseudulle, seuroille ja yhdistyksille vireyttä ja elinvoimaa. Hankkeen vetäjä Pasi Vilkki kävi konsultoimassa Taltiointihankkeen toteuttamisesta.

Kaupunki lahjoitti lopetetun ekopisteen rakennuksen ja laatikot kyläyhdistykselle. Hirvosen Vesa teki katokseen lehtilaatikon, johon saattoi tuoda, lainata ja palauttaa aikakausilehtiä. Varaskin osasi antaa laadukkaalle laatikolla arvoa ja ensimmäinen laatikko lähti varkaan mukaan. Toinen lehtilaatikko on edelleen paikallaan ja käytössä.

Pro-Kesälahti – yhdistys lahjoitti 50 kpl (20€/kpl) Pave Maijasen konserttilippua myytäväksi Kevätöshankkeen tukemiseksi.

Rasti-Salokylän kyläyhdistyksen kanssa tehtiin omakustanne Tallinnan matka 17.–18.10.2016. Mukaan lähti ketä kiinnosti.

Aurinkovärjäyskurssista pidettiin11.-12.8.2016. Innokkaita olivat niin osallistujat kuin kurssin ohjaajakin.

Huovutusta-Helmeilyä-Mosaiikkia – kurssi pidettiin koululla 3.-4.12.2016.

Vaihdettiin kesäasukkaiden ja paritalon talousjäteastioiden tyhjennyksestä vastaavaa yritystä. Uusi toimija on Kiteen Jätehuolto.

Ostettiin maksullinen laskutusohjelma, jonka myötä laskutus helpottuu ja lisäksi saatiin rekisteri laituripaikoista, venekopeista ja jätekatoksen avainten omistajista.

Muistamiset:
- vuoden aikana syntyi kylälle kaksi uutta asukasta. Rotinat vietiin Terolle ja Elinalle sekä Tarulle ja Siewertille
- muistettiin poisnukkuneita
- muistettiin Hiltusen Raijaa ja Penttiä heidän siirtyessä Joensuun kaupungin asukkaiksi.
- toivotettiin tervetulleiksi kylälle Sihvosen Marko, Punnosen Sinikka ja Varosen Mirja.

Vaihdettiin kyläyhdistyksen nettisivujen palveluntarjoajaa. Laurosen Mika hoiti vaihdon.

Koulutuksia, seminaareja ja infotilaisuuksia
Taru ja Eve osallistuivat
 Liikkujaksi –koulutukseen.
Anneli ja Virve osallistuivat Vire -hankkeen koulutukseen
 Rekrytointi ja koulutus yhdistyksessä.
Anneli ja Anne osallistuivat Jake -hankkeen
 Kyläpäällikkökoulutus.
Anneli osallistui Puruvesiseminaariin ja Hamalosuon valuma-aluekunnostushankkeen infotilaisuuteen.

Suomen metsäkeskuksen luonnonhoidon asiantuntija Seppo Ollikainen pyysi Villalan kyläyhdistystä nimeämään edustajan Freshabit Life IP Puruvesi -hankkeen paikallisryhmään kohdealueelle. Anneli valittiin kyläyhdistyksen edustajaksi.